Nová podoba súťaží v kategóriách U13 a U12 prinášajú hráčom viac času na ihrisku a častejší kontakt s loptou.

06.09.2013 13:19

 

deti

Nová podoba súťaží v kategóriách U13 a U12 prinášajú hráčom viac času na ihrisku a častejší kontakt s loptou.
V sezóne 2013/2014 sa v mládežníckych súťažiach Slovenského futbalového zväzu postupuje podľa nového modelu. “Vytvorili sme tri žiacke ligy. Na východe a stredoregióne sú to súťaže po desiatich družstvách. Západoregión a Bratislava majú spoločnú súťaž, v ktorej je 14 družstiev, z toho desať je zo západoregiónu a štyri z Bratislavy,” povedal pre futbalsfz.sk Ján Rosinský, hlavný koordinátor technického úseku SFZ.
V tejto sezóne prebiehajú v kategóriách do 12 a do 13 rokov dva zápasy súčasne, pričom futbalové ihrisko je rozdelené na dve menšie. “Prvý dôvod tejto zmeny je ten, že doteraz sa hralo na veľkom ihrisku medzi šestnástkami, takže ihrisko malo štvorcový rozmer, čo nepripomína ten obdĺžnikový rozmer normálneho ihriska a ďalší dôvod bol ten, že hralo 8+1 hráčov, kvôli čomu sa veľa hráčov nedostalo na ihrisko alebo sa dostali na ihrisko len na krátku dobu,” vysvetlil J. Rosinský najdôležitejšie body, ktoré viedli k reorganizácií celoslovenských súťaží mládeže. Od aktuálnej sezóny teda hrajú družstvá na menších ihriskách, ktoré svojím tvarom pripomínajú veľké futbalové ihrisko a v počte 7+1. “Naraz hrá 14 hráčov v poli a dvaja brankári, takže 16 hráčov môže hrať celú hraciu dobu, ktorá je 2×30 minút,” vysvetlil Rosinský.
V prípade niektorých klubov môže teda dôjsť k situácii, kedy nemá dostatočný počet hráčov, aby nastúpili na obe stretnutia v počte 7+1. “Pokiaľ majú niektoré družstvá menej hráčov, na jednom ihrisku sa hrá normálny zápas 7+1 a na vedľajšom ihrisku môžu hrať 5+1, 6+1 alebo dokonca 4+1 s tým, že sa zmenší ihrisko, záleží od dohody trénerov. Zápas s menším počtom hráčov sa nezapočítava do konečného výsledku. Ak na oboch ihriskách hrá 7+1 hráčov, tak sa výsledky sčítavajú a cez polčas si družstvá vymenia partnerov,” vysvetlil J. Rosinský, prečo dochádza k basketbalovým či hadzanárskym výsledkom v týchto súťažiach.
V prípade tejto reorganizácie by malo záležať na tom, aký čas hrajú hráči koľko odohrajú zápasov a zápasových minút. “Ide nám o to, aby sa hráči naučili kľučkovať, obchádzať súpera, strieľať, aby bolo veľa situácií pred bránami. Na veľkých ihriskách sa hráči málo dostávali do situácií, kde mohli strieľať góly a pobchádzať súperov, lebo tam priestori mali veľmi veľa,” pokračoval vo vysvetľovaní. “Technické oddelenie vydalo príručku ‘Učme sa hrou’, ktorá je dostupná každému záujemcovi na stránkach Slovenského futbalového zväzu,” dodal Ján Rosinský.

Metodická príručka Učme sa hrou

 

Podobné modely možno nájsť aj v zahraničí, pričom napríklad v Čechách funguje tento model už dva roky a môžeme ho vidieť v podobnom prevedení aj v Španielsku či Taliansku. “Našim cieľom je častý kontakt hráčov s loptou, aby viac prihrávali, obchádzali súpera a takýmto spôsobom, aby sa zlepšovali v samotnej hre,” priblížil Rosinský. “Hráči takýmto spôsobom dávajú do hry svoju myšlienku, sami sa organizujú a takto ich vychovávame.”

Titulná snímka je ilustračná. Autor Karol Scholtz

 

Späť