Príhovor predsedu ObFZ

14.04.2014 22:27
 
Určite ste zaregistrovali článok, kde sa p. Ladislav Gádoši – predseda ZsFZ vyjadril, že jar sa ponesie v znamení reorganizácie. Áno, je to pravda, platí to hlavne pre súťaže ZsFZ, ktorej najvyššia súťaž sa bude od ročníka 2014/2015 prelínať so súťažou SFZ – III Ligou západ. Na úrovni druhej ligy sa vytvoria dve súťaže  - Východ a Stred a čiastočne Stred, Západ a Bratislava po 12 účastníkoch. Situácia okolo postupujúcich  a zostupujúcich je stále nejasná, nakoľko prešiel vo VV SFZ návrh na tzv. demarkačnú čiaru, ktorou sa ruší rozdelenie podľa RFZ. Z nášho regiónu má oprávnené  ambície hrať v budúcom súťažnom ročníku v II lige mužstvo MFK Skalica, čo by pre náš región určite bola dobrá správa. Základom bude zrekonštruovaný futbalový štadión, ktorý by mal byť otvorený v máji 2014.  Som presvedčený, že si futbalisti z mesta presláveného „trdelníkmi „ ,  červeným vínom a špičkovým hokejom  uhrajú postup a divák sa bude môcť vybrať na kvalitné zápasy, ktoré určite bude druhá najvyššia súťaž na Slovensku ponúkať. Okrem iného sa rozbehne kvalifikácia na ME, kde by sa naša repre mohla konečne prebojovať na finálový turnaj, aj keď po vylosovaní našej skupiny a spoznaní súperov poklesli aj naše ambície. SFZ potrebuje konečne úspech ako ocenenie ich dobre rozbehnutej práce. Určite by sa to odrazilo aj na finančnej podpore amatérskeho futbalu, ktorý posledné obdobie nie je v najlepšej kondícii.
 
Nášho ObFZ by sa nemala reorganizácia súťaží SFZ a ZsFZ výraznejšie dotknúť, ŠTK ZsFZ by mala vydať US, kde by mal byť uvedený počet účastníkov v najnižšej súťaži ZsFZ, zloženej z ObFZ SE a TT. Súťaže by sa s predlžovaním dňa mali postupne rozbehnúť podľa plánu, v každej zo súťaží je ešte o čo bojovať – body sú body a nemusí byť ani reorganizácia, aby sme videli / a tomu verím / s akou vervou niektorí futbalisti pristupujú ku stretnutiu. Predsedovia Odborných komisií prezentovali na poslednom VV ObFZ Senica pripravenosť – Komisia rozhodcov  vykonala úspešne školenie rozhodcov a delegátov so 100 % účasťou. ŠTK v novom zložení na čele s p. Pavlíkom rozbieha v spolupráci s KR a skúseným rozhodcom p. Špankom informačný systém slovenského futbalu v skratke ISSF  v podmienkach našich najvyšších súťaží – MO dospelých a MO dorastu. Patríme k jednej z posledných skupín oblastných futbalových zväzov, ktoré tento systém nevyužívali. Systém uľahčuje prácu funkcionárom, rozhodcom a aj odborným komisiám, avšak niečo to aj „stojí“. Na úvodnom školení ISSF manažérov bola konštruktívna nálada, tiež som zvedavý, ako sa s „novinkou“ popasujú, ale keď to bude ako s futbalom, tak sa vôbec nebojím o výsledok. Vo vzduchu cítiť, ako sa všetci tešia na úvodný hvizd prvého jarného kola, hlavne keď nám k tomu praje počasie, ktoré je tento rok zhovievavejšie k milovníkom tepla a slnka.
 
Ak by som mal záverom niečo zdôrazniť, tak hádam len to, aby všetky stretnutia boli odohrané v korektnom duchu, bez zbytočných zranení, hádok a neprístojností. Rešpektujme sa navzájom,  a buďme vzorom pre našu spoločnosť, veď všetkých nás spája  a bude spájať futbal.
 
V Senici dňa 6.3.2014                                                                                                             Ing. Jozef Rosa
 
predseda ObFZ Senica
Späť