Rozhovor na tento týždeň: Starší žiaci futbalového klubu TJ Slavoj Moravský Svätý Ján úspešne brázdia druhou ligou!

14.11.2013 20:00

Rozhovor na tento týždeň:

Starší žiaci futbalového klubu TJ Slavoj Moravský Svätý Ján úspešne brázdia druhou ligou!

Rozhovor nám poskytol Robert Benkovič, jeden z trénerov starších žiakov TJ Slavoj Moravský Svätý Ján. Ich mužstvo zimuje na 3.mieste II.ligy, čo je najlepšie umiestnenie mládežníckeho záhoráckeho mužstva po FK Senica.

Po jesennej časti ste na skvelom 3.mieste. Je to veľký úspech pre tak malý klub akým je TJ Slavoj a určite aj pre samotnú obec Moravský Svätý Ján to má veľký význam. Cítiš to aj ty?

    Určite je to pre tak malú dedinu ako je Moravaský Sv. Ján veľká vec. Naše účinkovanie v II.lige zviditeľňuje nielen samotných hráčov, ale aj samotnú obec a ľudí , ktorí sa pohybujú v MSJ okolo futbalu a ukazuje, že aj v takých skromných podmienkach, ktoré máme voči iným klubom, sa dá robiť futbal na takejto úrovni. Nepopieram, chce to veľa úsilia, ale dá sa to zvládnuť.

Ako hodnotíš jesennú časť?

    Pred začiatkom súťaže sa nám ani nesnívalo, že by sme mohli zimovať na treťom mieste a nebyť smolného zápasu v Partizánskom, Šamoríne a moje pochybenie s hracím dňom v Nových Zámkoch, mohlo byť to umiestnenie ešte o niečo lepšie. Takže jesennú časť hodnotím veľmi pozitívne.

Chcel by si vyzdvihnúť výkony niektorých hráčov?

    Nie, nechcem vyzdvihovať výkony jednotlivcov, lebo aj tie najlepšie výkony jednotlivca vždy závisia od výkonu celého mužstva. Je pravda, že máme v mužstve dosť talentovaných hráčov, ktorí keď nezaspia na vavrínoch, môžu vo futbale veľa dokázať. Chalani vytvorili tak ako po minulé roky perfektnú partiu a každý zápas si užívajú i keď nie vždy je to jednoduché.  Dúfam, že im to vydrží až do posledného kola.

A čo ich správanie ?

    Myslím si, že v správaní  patria naši chalani  medzi najslušnejšie mužstvá v súťaži. Učíme ich, aby si vážili každého súpera a správali sa ku každému slušne.   

Dres starších žiakov obliekajú aj hráči, ktorí sú tu „len na hosťovaní“ z okolitých dedín. Môže klub aj do budúcna počítať s týmito hráčmi, alebo sa chalani vrátia do svojich materských klubov?

    Keďže sme malá dedina a v porovnaní s mestami máme oveľa menší počet detí, ktoré sú schopné hrať na tak vysokej úrovni, museli sme sa poohliadnuť aj v iných dedinách po talentovaných chlapcoch. No väčšina našich hráčov prišla do nášho mužstva sama. Snažíme sa, aby chalani ktorí nie sú naši kmeňoví hráči, ostali aj po skončení žiackeho veku v našom klube a pokračovali u nás aj v doraste a potom A mužste. 

Ako sa ti spolupracuje s kolegom Alim Hajdinom? Ste rovnocenní partneri?

    Veľmi dobre. Sme si veľmi blízky názorovo aj povahovo a hlavne vieme sa jeden-druhého rešpektovať. 

Vyzeráte ako zohraná dvojka, nejaký ten čas už spolu pri futbale robíte. Koľko už? 

    Trénujeme spolu od sezóny 2008/2009.

Hrať II.ligu je určite veľmi náročné časovo aj finančne. Ako to zvládate vy? Financuje všetko klub? Podporujú vás aj rodičia, sponzori?

    Časovo je to veľmi náročné a mrzí nás , že najviac na to doplácajú naše rodiny, no bez podpory našich najbližších by sa to nedalo a za to im veľmi vďačíme. Samozrejme, že bez finančnej podpory našich sponzorov a obce MSJ by sme túto súťaž len ťažko mohli hrať. Podpora zo strany rodičov nie je až taká, ako si ja predstavujem. Niektorí rodičia nevynechali ani jeden zápas doma, niektorí ani jeden aj vonku, no niektorí neboli ani na jednom zápase, alebo možno na  dvoch. Viem, že na zápas vonku je treba obetovať celý deň a nie vždy sa to dá, ale na domáce zápasy by si ten čas mohli niektorí rodičia nájsť. Neverím, že by ich nezaujímalo ako sa darí ich synovi v druhej najvyššej súťaži na Slovensku. Myslím si, že by mali byť pyšný na to, čo ich syn vo futbale dokázal, lebo nie hocikomu sa podarí hrať túto súťaž.  Preto si nesmierne vážim prístup tých rodičov, ktorých vidím na našom ihrisku každý zápas. Ale som optimista a verím, že na našej tribúne to bude v budúcnosti tak vyzerať, ako na poslednom zápase v Hornej Nitre, kde bolo viac fanúšikov na žiackom  zápase ako býva u nás  na A mužstve.

Na klubovej stránke www.tjslavojmsj.com sa môžme dočítať, že sa cez zimnú prípravu chystáte na viacero turnajov. Galanta, Rača, Malacky...To si vybavujete sami? Alebo vás pozývajú kluby?

    Konkrétne na všetky tieto turnaje sme boli pozvaní od usporiadajúcich klubov. Už počas samotnej súťaže si vytvárame priateľské vzťahy so súpermi a snažíme sa aj v tomto smere slušne reprezentovať náš klub a obec. Je veľmi príjemné, keď sa dozviete, že sa k nám na zápas súperi tešia, lebo sú tu príjemní ľudia a príjemné prostredie. Myslím si, že zatiaľ sa nám to darí, čoho sú dôkazom aj pozvania na spomínané turnaje.   

Keď už sme u zimnej prípravy...Teraz máte prestávku?

    Prestávku máme od posledného zápasu v Hornej Nitre. Chalani si ju zaslúžia, lebo odviedli dobrú prácu.

Kedy začínate s prípravou a ako bude prebiehať?

    Príprava nám začína prakticky 14.12. už spomínaným turnajov v Galante a bude pokračovať turnajom v Malackej hale Malina.  Sme oslovení už na toľko zápasov, že ich budeme mať problém termínovo vtesnať do začiatku súťaže. Nemáme ešte presné dátumy, ale hrať by sme mali s  FK Senica, FK Rača, MFK Karlova Ves, SPARTAK Myjava, ŽOLIK Malacky.... Pokračovať to bude sústredením v Luhačoviciach.

Máte tam dohodnuté nejaké zápasy aj s kvalitnými českými súpermi?

    Na sústredení máme v pláne tri zápasy. Osloviť sa chystáme FC Slovácko, FASTAV Zlín a domáce Luhačovice.

Myslíš, že vám niečo chýba? Či už materiálovo, vybavenosť, športoviská, sústredenie, turnaje a pod?

    Vždy je niečo, čo by sa hodilo na skvalitnenie prípravy, ale snažíme sa to počas pochodu všetko dopĺňať. Naposledy sme doplnili našu výstroj o vychádzkové polokošele a tréningové tričká. Jeden sen však máme a to je veľké ihrisko s umelým povrchom.

Uvedomuješ si, že momentálne je na celom záhorí len jedno lepšie žiacke mužstvo (FK Senica) ako trénuješ ty s Alim Hajdinom?

    Samozrejme, že si to uvedomujem a v kútiku duše sme na to pyšní, ale držíme sa nohami pri zemi.

Tak teoreticky... Je možné, že sa v Moravskom Sv.Jáne môže hrať aj najvyššia súťaž žiakov?

    Teoreticky to možné je, ale prakticky nie. Nemáme vytvorené podmienky, aby sme mohli takúto súťaž hrať, lebo tie sú dosť kruté.

Aký máte cieľ do konca tejto sezóny?

    Súťaž je iba v polovici, takže do konca je ešte veľmi ďaleko, ale budeme sa snažiť udržať krok s prvými dvomi mužstvami, takže keby sme skončili na konci súťaže na tom  istom mieste ako teraz, bol by to pre nás a náš klub veľký úspech. O to sa pobijú títo chlapci: Hrica Matej, Kafka Andrej, Vavřík David, Studenič Patrik, Nemec Ferdinand, Vrablic Adam, Štefek Gabriel (kapitán), Daniel Tomáš, Kovár Patrik, Kuník Fabián, Danihel Alojz, Stanický Dominik, Hajdin David a Jurkovič Daniel.

A ako vidíš mládežnícky futbal v MSJ v najbližšej budúcnosti?

    Pokiaľ sa podarí aj naďalej udržať pri futbale tých ľudí , ktorí sú pri ňom momentálne a pridajú sa k nim ešte ďalší, ktorým nie je „jánsky“  futbal ľahostajný, tak bude mládežnícky futbal u nás rozkvitať aj naďalej. Myslím, že nás je dosť takých, ktorým záleží na  tom, aby naše deti behali radšej po ihrisku, ako by sa mali bezcieľne túlať po dedine.

Ďakujem za rozhovor a prajem úspešnú a kvalitnú zimnú prípravu.

(L.E.)

Späť